Om KerneKær
Hej, jeg hedder Cristina Cvitanich, og jeg oprettede KerneKær ApS den 23. juni 2021.
Jeg har altid kunne lide at lave mad, ikke mindst at bage.
Det er spændende for mig, at prøve nye råvarer og selv finde på opskrifter og måder at tilberede mad på.
Vi prøver også selv at gro forskellige frugter og grøntsager, det er ikke altid vi får så meget ud af det.
Siden vi flyttede til Vestjylland i 2012, har vi nydt at samle så mange som muligt forskellige bær og lave små portioner marmelade med dem. Det ene år fik jeg lavet marmelade af mosebølle, hindbær, brombær, revlinger, tyttebær og mirabeller samlet i naturen.
Min interesse for fødevarer og ernæring
I forbindelse med mine forskningsprojekter, deltog jeg i flere nationale og internationale konferencer hvor forskere præsenterede den seneste viden om fødevarer og ernæring.
Jeg synes at det er et super spændende og komplekst emne.
Gang på gang blev det tydeliggjort hvor vigtige vores fødevarer er for vores helbred og hvordan vores krop og tarm flora tilpasser sig det vi spiser.
Min egen diæt
Privat har jeg altid forsøgt at spise sundt, uden at det blev en religion eller alt for strikt.
Jeg havde fokus på at spise så varieret som muligt og af hensyn til miljøet vil jeg skære ned på kød.
Da jeg har gennem årene haft en del udfordringer med hovedpine, træthed og migræne, har jeg forsøgt forskellige diæter for at se om de hjalp. Jeg prøvede glutenfri og laktosefri uden stor effekt.
I 2019 startede min mand på Ketodiæten og læste at den skulle være så god og antiinflamatorisk.
Lidt modvillig, prøvede jeg det også. Den første uge var ikke sjovt da jeg blev ret syg.
Efter den første uge begyndte jeg at få det bedre.
Jeg tæller ikke kalorier, men er stoppet med at spise fødevare med tilsat sukker, stivelsesholdige produkter, og de fleste frugter, på nær bær.
Hovedpinen og træthenden blev betydeligt mindre.
Jeg savnede noget i stedet for brød, en kiks jeg kunne spise med ost og som indeholdt fiber.
Det var starten på udvikling af KerneHaps.
Min baggrund
Jeg er født i Argentina og kom til Danmark som 19 årig.
Jeg lærte Dansk efter min ankomst i 1987. Derefter tog jeg studentereksamen, læste Biokemi på Københavns Universitet og i 2000 færdiggjorde jeg mit PhD. i Molekylærbiologi på Aarhus Universitet.
Min forskningsbaggrund
Jeg lavede mit speciale i ALK-Abello i Hørsholm, hvor jeg studerede birkeallergener.
Mit PhD var om kvælstoffiksering.
Derefter har jeg forsket om kartoffelskimmel og om mikronæringsstoffer i bælgplanter.
Jeg er nygsgerrig og motiveres af at gøre en forskel, af finde nye veje og nye løsninger. For eksempel var det spændende at finde ud af, at birkeallergenerne (dem som giver allergi) var forskellige fra et træ til det andet: “man kunne i principet godt være allergiker overfor naboens træ men ikke ens eget”.
Det var også spændende at finde frem til hvordan planterne fikserer kvælstof. Tænkt hvis vi kunne reducere miljøbelastningen fra produktionen af gødning!
Da jeg selv fik mulighed for at bestemme, søgte jeg midler til 2 projekter. Den ene gik ud på at forbedre næringsværdien af bælgplanter for at afhjælpe fejlernæring i de fattige lande og det andet gik ud på at lave kartofler mere modstandsdygtige over kartoffelskimmel og dermed reducere brugen af pesticider.
Senere, igennem et job hos en foderproducent, lærte jeg meget praktisk om at drive en produktionsvirksomhed.
Igennem mit arbejde i en analyselaboratoriet fik jeg ny viden om fødevarekvalitet og fødevareanalyser.
Jeg har senere arbejdet med vandrensning, et spændende og samfundsnødvendig emnet.